Het jaar 2014 is bijna voorbij, via deze weg willen wij terugblikken op afgelopen jaar en vooruit kijken naar komend jaar.

2014 was een rustig jaar voor de luchtvaart in het noorden, maar er waren toch een aantal evenementen. De foto’s hieronder zijn genomen op de evenementen waar er ook iemand van LvnNL aanwezig was.

Frisian Flag 2014

Het begon met Frisian Flag editie 2014. Dit jaar deden Nederland, België, Duitsland, Denemarken enIMG_0513 Portugal mee wat zorgde voor een redelijke editie.

Frisian Flag 2014 begon met een grijze maandag, een groot deel van de ochtendmissie werd gecanceld door de mist. Deze editie was de laaste Frisian Flag georganiseerd door het 323 squadron, het 323 squadron is namelijk in november verhuisd naar Amerika om daar met de F-35 (JSF) te gaan vliegen. Editie 2015 wordt georganiseerd door het 322 squadron.

 

Elfstedentocht Fly-in

Op vliegveld Drachten werd de Elfstedentocht fly-in gehouden. Tijdens dit evenement kwam er een groot aantal vliegtuigjes naar Drachten toe om vanaf hier de Elfstedenroute te vliegen en foto’s van bepaalde objecten op de grond te maken. Mede door het zonnige weer was dit een groot succes. Na een jarenlange onzekerheid en financiële moeilijkheden heeft de raad van de gemeente Smallingerland nu besloten om het vliegveld te laten exploiteren door een marktpartij en is het besluit om het vliegveld op te heffen van tafel.

IMG_3308

 

 

Verder waren er nog een aantal dingen zoals FWIT op vliegbasis Leeuwarden en de Nationale Traumadag bij het UMCG waarbij een rondleiding over het helidek gedaan kon worden.

Eelde

Vliegveld Eelde mocht dit jaar 3 nieuwe maatschappijen verwelkomen, namelijk Arkefly, FlyBE en Wizzair voor vluchten naar Antalya, Londen en Gdansk. Naar Londen wordt zelfs 6 keer per week gevlogen. Ook waren er veel KLM testvluchten op Eelde. Eelde kreeg ook een tegenslag doordat Ryanair  met het aankondigde dat ze volgend jaar niet meer op Eelde zullen vliegen.

 

LvnNL

Zoals jullie misschien wel hebben gemerkt hebben wij dit jaar minder getweet dan andere jaren. Dit komt door drukte in ons privéleven waardoor wij minder tijd hadden om de luchtvaart in de gaten te houden. Wij mochten dit jaar ook een nieuw teamlid verwelkomen en hebben daarmee en positieve lijn gezet voor de toekomst.

2015

Het komende jaar zal een interessant luchtvaart jaar worden met veel evenementen zoals Frisian Flag 2015 maar ook Oostwold airshow en de Heldair show.

Op 1 januari zal er meteen al iets verander, het 303 squadron stopt met de SAR en patiëntenvluchten naar de eilanden. vanaf 1 januari voert NHV alle SAR in uit vanaf den helder en zal er een Cougar helikopter van defensie op Leeuwarden komen te staan om het patiëntenvervoer uit te voeren tot juli 2015. Vanaf juli 2015 zal RAV Fryslân dit uit gaan voeren met een eigen helikopter. Langs deze weg willen wij het 303 squadron bedanken voor alle jaren dat wij ze hebben mogen volgen.

IMG_1080

Share This