Het jaar 2016 is weer bijna voorbij, uit traditie blikt het LvnNL team terug op het jaar.

Na de gebruikelijke rustige periode brak eindelijk de maand april aan, traditiegetrouw de maand van Frisian Flag. In de aanloop naar deze oefening proberen wij zo veel mogelijk informatie te verzamelen en te publiceren op onze site, ook komend jaar gaan we dat weer doen. (ga naar www.frisianflag.nl voor de laatste ontwikkelingen)

Frisian Flag 2016 was een bijzondere editie met veel verschillende deelnemers en verschillende vliegtuigtypes. Een bijzondere verschijning waren de Tornado’s van de Britten.

Na Frisian Flag was het volgende hoogtepunt de aankomst van de eerste F-35 in Nederland en als kers op de taart kwamen ze ook nog allebei. Op maandag 23 mei 2016 stond het bij vliegbasis Leeuwarden dan ook helemaal vol met mensen.

In juni waren er eindelijk weer Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden met als hoogtepunt natuurlijk de aanwezigheid van de F-35. De donderdag voor de Luchtmachtdagen werden we opgeschrikt door de crash van een Zwitserse F-5, gelukkig heeft de piloot dit wel overleefd en gingen de luchtmachtdagen gewoon door. Het hoogtepunt was de verbluffende demonstratie van de F-35.

In augustus werd bekend dat ANWB MAA (Medical Air Assistance) wederom de aanbestding voor de waddenhelikopter heeft gewonnen. Op 27 oktober kwam de eerste helikopter (PH-OOP) via een tussenstop op vliegveld Eelde aan op vliegbasis Leeuwarden, een week later kwam ook de reservehelikopter(PH-HOW) aan op vliegbasis Leeuwarden. Vanaf 16 november vliegt de waddenheli inzetten overdag onder het callsign MEDIC01, in februari 2017 zal er ook gestart worden met nachtvluchten. Beluister hieronder de opname van de eerste inzet:


 

Kortom, het jaar 2016 was het jaar van de hoogtepunten voor de luchtvaart in het noorden van Nederland. In vergelijking met 2016 zal 2017 dan ook een rustig jaar worden met weinig evenementen.  Wij gaan in 2017 weer ons best doen om zo veel mogelijk informatie te publiceren en actief te tweeten. Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig 2017.

LvnNL Team

Share This